Hoppa till textinnehållet

Bostadsguiden - Att köpa en bostad

Hus i Västervik

Hur hittar jag en bostad att köpa?

Rådgivare Therese Löwenstam Aupers står framför ett dockhus

Bostadsportalen www.hemnet.se är en bra sida att börja leta boende på. Du kan också kontakta mäklarna på den ort du är intresserad av för att anmäla ditt intresse.

Mäklare i Västerviks kommun

Vad behöver jag göra innan jag går på visningar?

Kvinna jobbar på sin dator vid ett bord

 

Innan du går på visning är det bra att ha ordnat ett Lånelöfte. Det är ett löfte från banken om hur mycket du kan låna till bostaden. 

Lånelöfte - Kostar inget och gäller i 6 mån

Med ett lånelöfte kan du vara med i budgivningar och slutligen köpa din drömbostad. Du kan antingen ansöka själv helt digitalt och få svar på 10 min, eller få hjälp av en rådgivare.

Vad kostar det att köpa en bostad?

Lär dig mer om vilka kostnader som kan uppkomma vid ett bostadsköp.

Illustration som visar kostnader kopplade till bostadsköpet. Boendets pris, och vid köp av fastighet, tillägg för pantbrev och lagfart
 • När du hittar en bostad kommer säljaren ha satt ett utgångspris. Helt enkelt vad du behöver betala för att få köpa bostaden. Tänk på att detta pris ibland kan stiga vid en budgivning.

 • Ett pantbrev är det som används som säkerhet till banken när du tar ditt bolån. I många fall finns det redan pantbrev uttagna på boendet, då behöver du inte betala för dem. Prata med mäklaren om du är osäker.

  Pantbrevets kostnad är 2% av det belopp du tar bolån på + en administrativ avgift på 375 kr.

 • En lagfart är ett bevis på att det är du som äger en fastighet. 

  Kostnaden består av en expeditionsavgift (825 kr) och en stämpelskatt (1,5 % av boendets pris).

 • Anna och Erik ska köpa ett hus som kostar 1 000 000 kr. Huset de ska köpa har sen tidigare 500 000 kr i uttagna pantbrev.

   

  Hur mycket kommer de betala?

  1 000 000 kr (husets pris) 

  + 7 375 kr (pantbrevets kostnad)

  De tar ett bolån på 850 000 kr, 500 000 finns redan i uttaget pantbrev, det betyder att resterande 350 000 kr behöver tas ut i pant.

  + 15 825 kr (Lagfartens kostnad)

  = 1 023 200 kr

Hur kan jag få ihop pengar till att köpa bostaden?

Du kan finansiera din bostad med sparade pengar och lån från banken. 

Balkong
 • Det finns flera sätt att spara pengar.

  Ett tips är att sätta en automatisk överföring varje månad från ditt lönekonto. Då vet du att sparandet sker automatiskt. Ska du ha pengarna inom en snar framtid, till exempelvis ett bostadsköp, är det bra att spara på ett e-sparkonto. Då kommer du åt pengarna direkt när det är dags att använda dem.

   

  Glöm inte att buffertspara
  Om du bara ska göra en enda sak för din ekonomi så är det att skaffa en buffert. Ett bra riktmärke är att spara ihop till en buffert på ungefär två månadslöner efter skatt. Skulle exempelvis diskmaskinen gå sönder eller en lite dyrare tandläkarräkning komma någon månad, då är du säker på att din ekonomi klarar av det.

 • När du köper en bostad kan du ta ett bolån  85% av husets/lägenhetens kostnad. Det betyder att övriga 15% behöver komma från sparade pengar och vid behov ett kompletterande privatlån*

   

  *Köper man exempelvis sin första bostad kanske man inte hunnit spara ihop till hela kontantinsatsen. Möjligheten kan då finnas att låna till viss del av kontantinsatsen via så kallat Privatlån. Ett privatlån har dock en högre ränta och betydligt kortare avbetalningstid och kommer därför att öka boendekostnaden.

  Om just du har möjlighet att få privatlån, på delar av kontantinsatsen, avgörs utifrån din situation, inkomst och återbetalningsförmåga.

   

  Tänk på att allas förutsättningar är olika. Prata med en rådgivare för att se hur stort utrymme du har för att ta ett privatlån i samband med köpet av din bostad.

 • Anna och Erik ska köpa ett hus som kostar 1 000 000 kr. 

   

  De kan ta ett bolån på:
  850 000 kr

  Resterande summa finansierar de med sparade pengar och ett litet kompletterande Privatlån*:
  150 000 kr

   

  I samband med husköpet ska de också betala lagfart (1,5% på husets kostnad + 825 kr) och pantbrev (2% av det belopp de tar bolån på + 375 kr i administrativ avgift, om det inte finns uttaget på huset sen tidigare). Denna summa finansierar de med sparade pengar:

  33 200 kr

   

  *Allas förutsättningar är olika. Prata med en rådgivare för att se om du har möjlighet för att ta ett privatlån i samband med köpet av din bostad.

Jag har vunnit en budgivning, vad gör jag nu?

Rådgivare Emma Widerström

 

Grattis till bostadsköpet! Nu är är du snart i mål.

Kontakta banken

När du vunnit en budgivning och ska skriva kontrakt hos mäklaren på den nya bostaden, kontaktar du banken. Då hjälper vi dig att göra om ditt lånelöfte till ett bolån så du kan köpa bostaden.

Vad betyder orden?

Bild på olika typer av samhällsnytta som skett under 2020. Kapprumsbibliotek, ridläger och bank street art
 • Ränta är den kostnad du betalar varje månad för att få låna pengar.

 • Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån varje månad så att din skuld hela tiden sjunker.

 • Ett löfte från banken som visar hur mycket du kan låna till bostaden. Det är viktigt att ha ett lånelöfte klart innan du deltar på budgivningar. Du kan ordna ett lånelöfte kostnadsfritt på 10 min på vår hemsida.

 • Ett pantbrev är det som används som säkerhet till banken när du tar ditt bolån. I många fall finns det redan pantbrev uttagna på boendet, då behöver du inte betala för dem. Prata med mäklaren om du är osäker.

   

  Pantbrevets kostnad är 2% av det belopp du tar bolån på + 375 kr i en administrativ avgift.

 • En lagfart är ett bevis på att det är du som äger en fastighet. 


  Kostnaden består av en expeditionsavgift (825 kr) och en stämpelskatt (1,5 % av boendets pris).