Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Stadshotellen
Vi vill vara lokala i allt vi gör
"Vi vill vara lokala i allt vi gör i möjligaste mån när det gäller allt från bank till personalrekrytering och anlitande av underleverantörer."
Stadshotellen i Västervik och Vimmerby ägs sedan några år tillbaka av linköpingbaserade Joakim Carlqvist, som vill gynna det lokala men själv helst håller sig lite i bakgrunden. Vi besökte Stadshotellet i Vimmerby när det var under renovering.
Vi kliver runt bland byggdamm, maskiner och verktyg i det som inom bara några veckor ska bli ett superexklusivt spa med hamamkänsla i Vimmerby stadshotells katakomber.
De välvda takbågarna härrör från byggnadens uruppförande 1868, medan det kopparskimrande kaklet i loungedelens eldstad är specialbeställd. 250 kvadratmeter med allt du kan önska dig av bastur, kalla och varma bad, duschar, bar, skönt häng och spabehandlingar.
Den som visar runt är ingen mindre än hotellägaren Joakim Carlqvist. Det är 16 år sedan han köpte det anrika hotellet, 2007.
– Jag drev en mindre fastighetsförvaltande rörelse i Linköping sedan 1998 när jag fick reda på att Stora hotellet i Linköping skulle säljas, och då låg Stadshotellet i Vimmerby i samma koncern och var också till försäljning.
Jag hade finansieringen klar, men fegade ur. På den tiden gick hotellmarknaden i Linköping inte särskilt bra, så i kalkyl skulle jag tvingas skjuta till pengar till ränta och amorteringar för att få det att gå runt. Men så hittade de en köpare som bara ville ha Stora hotellet i Linköping, så jag blev erbjudan att köpa Stadshotellet i Vimmerby, som visade riktigt goda resultat, och slog till.
Sedan hör det till saken att min fru hade jobbat för ägaren av Stora hotellet och varit i hotellbranschen tidigare så vi hade en ganska bra bild av vad vi gav oss in i, berättar Joakim Carlqvist när vi slår oss ner i den ombonade hotellfoajén, som fått ny färgsättning och inredning sedan makarna Carlqvist tog över.
Efter förvärvet satsade man en hel del tid och pengar på att renovera rum och uppdatera allmänna utrymmen. Bland annat tog man bort det sänkta taket med inbyggda spotar i matsalen och återställde den generösa takhöjden med tidstypiska detaljer såsom stuckaturer kompletterat med moderna inslag som takarmaturer, tapeter och möblemang.
Man återställde även den pampiga dubbeltrappan upp till den än pampigare, och Q-märkta festsalen.
För fem år sedan, 2018, slog man till på nästa stadshotell i trakten, nämligen Västerviks.
Liksom stadshotellet i Vimmerby krävde Västerviksfilialen viss renovering om än inte i samma omfattning, och det fanns en hotelldirektör på plats, så det fanns inte samma behov av operativa insatser från Joakims sida i Västervik.
Men finansieringen var av lika stor betydelse på båda orterna, och det är ingen slump att man valt att vända sig till de lokala sparbankerna.
– Västerviks stadshotell är nybliven kund i Tjustbygdens Sparbank sedan halvårsskiftet och mina intryck så här långt är väldigt positiva. Vi vill vara lokala i allt vi gör i möjligaste mån när det gäller allt från bank till personalrekrytering och anlitande av underleverantörer.
Större banker ser på verksamheter och fastigheter på mindre orter på ett annat sätt än lokala banker inte minst när det gäller belåningsgrad, så för mig kändes det som ett bra val.
Joakims relation till Västervik går dock längre tillbaka än hotellköpet för fem år sedan.
– Jag är uppvuxen i Linköping, och på 90-talet var det verkligen ingen sommarstad, så på somrarna brukade vi segla ner till Västervik. När jag blev lite äldre åkte jag dit under Visfestivalen i stort sett varje år. Då var det drag… Jag minns första gången jag var där på egen hand med några kompisar och vi hade lånat min pappas segelbåt. Vi fick plats precis utanför ruinen, och vi hade jättekul. Men vi fick bara låna båten det året, därefter fick vi bo på camping istället.