Hoppa till textinnehållet

Var uppmärksam på bedrägeriförsök

Bedrägerierna och bedrägeriförsöken ökar. För att sprida kunskap om hur man skyddar sig har bland andra Polisen och Finansinspektionen tagit fram ett utbildningsmaterial som ska hjälpa till att stå emot bedrägeriförsök och minska känslan av skam för den som drabbas.

Woman using her laptop at a coffee shop.

Starka berättelser från människor som drabbats

Polisen har i samarbete med Utbildningsradion UR spelat in en serie samtal baserade på utbildningen ”Försök inte lura mig”. Brottsoffer delar med sig av sina erfarenheter av romans- och investeringsbedrägerier, bedrägerier i hemmet och telefonbedrägerier.

Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig

Utbildningsmaterialet ”Försök inte lura mig” är ett brottsförebyggande material som är framtaget av Polisen i samverkan med Brottofferjouren, PRO, SPF Seniorerna samt SKPF Pensionärerna. Det finns tillgängligt på Polisens webbplats. Där går också att ta del av handfasta tips hur äldre och funktionsnedsatta kan skydda sig mot brott i olika miljöer. Tipsen fungerar naturligtvis lika bra för alla, oavsett ålder

Stillbild från video, text syns "Någon har tagit ut alla pengar från mitt konto"

Hur skyddar du dig mot investeringsbedrägerier?

På Finansinspektionens hemsida går det att läsa mer om investeringsbedrägerier, hur man skyddar sig mot dem och vad man kan göra om man ändå har drabbats.

Stillbild från video, text syns "Om det låter för bra för att vara sant, då är det nog så"

Hör experten prata om bedrägerier

Viktor Engberg intervjuar Swedbanks expert från Säkerhet om olika typer av bedrägerier.

Podden "Låt oss prata! Olika typer av bedrägerier"