Du kanske känner igen dig i att surfa runt och drömma om utannonserade bostäder? Då vet du att det ofta finns länkar till olika banker för att se vad du kan få låna. Men i de flesta fall är det inte ett riktigt lånelöfte du får då, utan en indikation om vilken nivå du kan hamna på när du ansöker hos en handläggare. Det kan vara bra att veta innan du börjar buda glatt.

Innan du beviljas ett lån får du fylla i uppgifter om din inkomst, vilka utgifter du har, eventuella andra skulder samt visa vilken inkomst du har haft de senaste tre åren. Hur mycket du får låna beror också på om du delar utgifter med någon, om det finns barn med i bilden, vilka tillgångar du har och så vidare.

Så, hur mycket får man låna på sin inkomst?

Vi tar tre exempel! (Och för enkelhets skull blandar vi inte in gamla lån och liknande.)

  1. Du är ensamstående med en inkomst på 28 400 kr/månad.
    Med en sådan inkomst kan du få ett bolån på 1,5 miljoner kronor. Tänk på att du ofta behöver kunna lägga en peng i kontantinsats.
  2. Ni är ett par med två barn och en gemensam inkomst på 56 400kr/månad.
    Med en sådan inkomst kan ni få ett bolån på 2 miljoner kronor. Tänk på att man ofta behöver kunna lägga en peng i kontantinsats.
  3. Du är ensamstående och har två barn och en inkomst på 40 000kr/månad
    Med en sådan inkomst kan du få ett bolån på 2 miljoner kronor. Tänk på att man ofta behöver kunna lägga en peng i kontantinsats.

Det är mycket som har förändrats med åren när det kommer till att få ett lån beviljat. Förr var det lättare att låna pengar, helt enkelt eftersom bankerna inte tog samma ansvar som idag. Att inte bedömas vara kreditvärdig, eller inte få låna de summor man hade hoppats på, kan röra upp mycket känslor. Men allting handlar om att banken vill vara säker på att din ekonomi kommer att gå ihop. Och det handlar inte bara om att kunna betala tillbaka lånet utan också att kunna leva på en rimlig nivå. Det handlar alltså om din ekonomi i första hand och aldrig om hur önskvärd du är som kund.

När du väl har fått ett lånelöfte är det fritt fram att kika runt hos mäklare och börja buda på drömboendet.