- Effekterna av Coronapandemin har gjort att fler vill hantera sin privatekonomi annorlunda och få bättre koll, säger Madelén. Det gäller särskilt vikten av att ha en sparbuffert för att klara oförutsedda utgifter och till exempel klara en period av arbetslöshet.

Men även om man vill lära sig mer om hur man kan hantera sin privatekonomi bättre kan det vara svårt att veta var man ska börja.

- Börja med att göra en budget, då kan alla, även de med små marginaler, få bättre koll och därmed en tryggare privatekonomi, säger Madelén.

Så gör du en budget

Det första steget när man gör en budget är att gå igenom sina inkomster och utgifter varje månad. Lägg ihop inkomst efter skatt (exempelvis lön, studiemedel eller a-kassa) med eventuella bidrag (exempelvis bostadsbidrag och barnbidrag) för att få fram den disponibla inkomsten, det vill säga de pengar du har att röra sig med varje månad.

Samla sedan utgifterna. Utgifter kan vara mer eller mindre nödvändiga. Försök att kategorisera dem för att lättare se vilka du eventuellt kan spara in på. Nödvändiga utgifter är exempelvis boende och mat, mindre nödvändiga utgifter kan till exempel vara fika på stan eller streamingtjänster du inte använder. ”Spara kvitton eller använd din banks digitala verktyg för att få koll på alla småutgifter, det handlar ofta om mer pengar än man tror”, säger Madelén.

Boende och mat är utgifter som det kan vara svåra att dra ner på. Men saker som prenumerationer, abonnemang och försäkringar är det bra att se över regelbundet, där kan det finnas pengar att spara. Kanske har du tecknat dig för flera streamingtjänster som du inte längre använder eller behöver. Jämför även försäkringar mellan olika aktörer och samla gärna de försäkringar du har på ett och samma ställe, det blir ofta billigare.

Buffert – viktigt för att klara oförutsedda händelser

Utöver en budget som gör att du kan hålla koll på din ekonomi varje månad är det viktigt med en buffert för att klara ekonomin om något oförutsett händer, som att datorn eller bilen skulle gå sönder. Du bör också gå med i a-kassan och eventuellt skaffa en inkomstförsäkring för att öka tryggheten.

- Vi rekommenderar att försöka få ihop minst motsvarande två månadslöner efter skatt i sparbuffert, säger Madelén.

Budgetverktyg

Inkomster och utgifter, kronor per månad. Nödvändiga levnadskostnader från Swedbanks beräkningar (januari 2020). De motsvarar kostnaden för det som är nödvändigt, inte något genomsnitt på vad individer och hushåll lägger varje månad. Kostnaden för barn är den extra kostnad som tillkommer för varje barn i respektive ålder.

Utgifterna skiljer sig mellan individer och hushåll, samt utifrån var i landet man bor. Om individuell budget använd utgifter fördelat per individ.

 

Det går bra att kopiera in texten från tabellen här nedan i excel.