Ska du ut och resa?

Med något av våra bank- eller betalkort är du utrustad med en "valuta" som gäller i så gott som i alla världens länder. Skulle du bli av med ditt kort, kan du spärra det med ett telefonsamtal.

Tips om kortanvändning utomlands

Kortservice Utland hjälper dig att spärra kortet. I vissa fall kan du få ett nytt kort eller hjälp med nödkontanter. Kortservice Utland når du dygnet runt, året om på +46 8 411 10 20. Dit kan du även ringa collect call - mottagaren betalar.

Det kan vara en bra idé att ha flera kort med på resan. Med vårt betal- och kreditkort kan du få alla semester- eller reseutlägg specificerade på en räkning och dessutom en räntefri kredit på upp till 55 dagar, vilket kan vara bra vid exempelvis oväntade utgifter.

Betalar du utlandsresan med kortet får du en kompletterande kortförsäkring.

Om du före avresa vill kolla upp hur många uttagsautomater som finns i det landet du ska åka till kan du göra det här för Visa eller för MasterCard och Maestro.

Vi rekommenderar att du betalar i landets lokala valuta

När du betalar med ditt kort eller tar ut pengar i automat utomlands kan du redan vid köptillfället få valutakursen bestämd. Du får ett kvitto med beloppet i svenska kronor (SEK). Denna tjänst uppfattas som positiv av många, eftersom det ger en bra överblick av vad varorna kostar. Du behöver inte heller själv räkna ut vad beloppet blir i svenska kronor. Tjänsten är dock inte så förmånlig som den vid första anblicken kan verka. Företaget har nämligen fria händer att själva sätta valutakursen. Följden blir att kursen ofta blir avsevärt högre än om du skulle ha valt att betala i landets egen valuta. De butiker som tillhandahåller tjänsten är skyldiga att informera om den och ska inte kunna neka dig att betala i lokal valuta. Möjligheten att välja valuta ska även finnas vid uttag i automat.

Resevaluta

Som kund i Tjustbygdens Sparbank kan du köpa din resevaluta hos oss. Var ute i god tid innan din resa, vi ser helst att du beställer minst 10 bankdagar före din resa. Är det bråttom med din valuta så finns möjligheten att få valutan som rek via postombud. Du betalar din valuta vid beställningen så det är viktigt att du har saldot på ditt konto då.