Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Njut av tjejkvällen tillsammans med oss och Coffice Västervik!

Njut av tjejkvällen tillsammans med oss och Coffice Västervik!

Ta med din väninna, mamma eller svärmor och kom och prata vardagsekonomi med oss samtidigt som du tar en gofika. Mona, Anna och Caroline är på plats på Coffice nu på torsdag, den 28 september, mellan 18-21 och svarar på dina frågor och håller i kortare inspirerande föreläsningar, bland annat om sparande till barn. 

Pensionen räcker inte till svenskens pensionsdrömmar

Pensionen räcker inte till svenskens pensionsdrömmar

Svenskarna drömmer om att resa mer, spendera mer tid och pengar på sin hobby och att umgås mer med familjen när de går i pension. Samtidigt tror över hälften att pengarna inte kommer att räcka till för att leva det liv de vill som pensionär och bland unga är andelen ännu större.

Vi deltidsarbetar men vet inte hur pensionen påverkas

Vi deltidsarbetar men vet inte hur pensionen påverkas

Nästan hälften av svenskarna har under någon del av sitt arbetsliv arbetat deltid, men över hälften av befolkningen vet inte hur det påverkar den framtida pensionen. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna.

Leende kvinna lutar axel mot vägg

Att börja spara i tid kan ge extra tusenlappar i plånboken


Börja spara i tid, var långsiktig och ta hänsyn till avgifter. Så får du pengarna att växa – även om ditt sparande i grunden är blygsamt. Det menar Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques. Beräkningar visar att det kan skilja tusenlappar mellan olika sätt att hantera sitt sparande.

Den som börjar spara tidigt, är prismedveten och har en hög andel aktier kopplat till sitt sparande kan få ut 5 000 kronor i månaden i 20 år. Det är 2 300 kronor mer än den som börjar spara senare i livet, med en låg andel aktier och utan att vara prismedveten. Det visar en analys från Swedbank och Sparbankerna.

– Det här pekar på vikten av att börja spara i tid, att ha rätt fördelning mellan aktier och räntor och att inte underskatta avgifternas betydelse, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna.

Börja i tid och var långsiktig
Vad som är rätt fördelning mellan aktier och räntebärande värdepapper beror bland annat på hur stor risk man är beredd att ta med sitt sparande, och vilken avkastning man förväntar sig. Vid investeringar på aktiemarknaden är det bra att vara långsiktig, eftersom risken att förlora pengar minskar med tiden.

– Chansa inte med dina pengar. Låt statistiken arbeta till din fördel och spara regelbundet och långsiktigt, så ökar möjligheten för ditt sparkapital att växa, fortsätter Arturo Arques.


Tips för dig som ska investera dina pengar: 

  • Spara regelbundet. Ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp behöver du spara.
  • Var långsiktig. Sannolikheten att förlora pengar på aktiemarknaden minskar med tiden.
  • Tänk på att avgifterna har betydelse, särskilt om du sparar under många år.
  • Fokusera på fördelningen mellan aktier och räntebärande värdepapper.
  • Be alltid rådgivare om att få veta förväntad avkastning, sannolikheten att förlora pengar och vad som kan hända i värsta fall.

Följ oss Instagram

Och ta del av nyheter och vardagen på sparbanken i Tjust!

Facebook

svar dina frågor direkt Facebook.

Stäng Skriv ut