Slog du dövörat till i 20-årsåldern, när det pratades om pension på fikarasten och begrepp som transferfonder eller orangea kuvertet tog över samtalen? Kanske att nu i 30-årsåldern ord som ”tjänstepension”, ”eget sparande” och ”höjd pensionsålder” ändå börjar finnas mer i medvetandet?

Om du inte har tagit tag i ditt pensionssparande ännu, är nu en bra tid att göra det. Du är fortfarande ung, och ju tidigare du börjar spara till din pension, desto lägre belopp behöver du sätta undan. För det är genom ett eget sparande som vägen till högre pension, och bättre kassa på ålderns höst, går. Utan ett eget sparande får de flesta i Sverige räkna med 50 till 60 procent av sin inkomst i pension.*

Börja tidigt, spara mindre

OM du inte redan är igång så börja så snart som möjligt med att sätta av ett par hundra i månaden – 500 kronor per månad är en bra start om du har möjlighet – och öka sedan på det allteftersom du går upp i lön. Börjar du tidigt med att sätta av en mindre summa per månad, gör fenomenet ränta-på-ränta, att dina pengar växer.

Håll också koll på din tjänstepension, det vill säga se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Även om många inte tänker på det, så är det den viktigaste löneförmånen. Om ditt jobb inte ger dig tjänstepension, försök få din arbetsgivare att göra det, eller förhandla om att bli kompenserad på annat sätt och sätt upp ett eget sparande.

Som ung kan du ta högre risk

När du är ung och har långt kvar till pensionen kan du placera ditt pensionssparande i aktier eller fonder där du har möjlighet att få högre avkastning på sparandet.** Högre avkastning, innebär som oftast högre risk, men eftersom det är lång tid kvar tills du ska ta ut dina pengar kan du växla ned risken över tid. Tänk också på avgiften om du placerar ditt pensionssparande i till exempel fonder, de spelar roll i längden.

En annan sak att ha i åtanke är att varje arbetat år påverkar pensionen. Tar du ett sabbatsår eller på annat sätt står utanför arbetsmarknaden ett år får du lite förenklat räknat räkna med att jobba ett år längre för att få motsvarande i pension.