Blocket, köp- och säljgrupper på Facebook eller mer nischade säljsajter. Idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnade saker. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.

Om man vill sälja av saker för att tjäna pengar, vad ska man tänka på?
Tänk utifrån säsong. Sälj barnens urvuxna vinteroveraller och din skidjacka på vintern. Vänta med sommarklänningarna och trädgårdsprylarna tills det börjar bli säsong för det. Sen kan man sälja fler saker än man tror. Märkeskläder i gott skick, läsplattor, mobiltelefoner, böcker, sticklingar och kamerautrustning säljer bra. Och glas, porslin och inredning är jättepopulärt. Men även verktyg, leksaker och samlarsaker som kan vara allt från mynt och frimärken till barbiedockor, smurfar och vinylskivor.

Vad tjänar man mest på?
Allt som är av bra kvalitet, unikt och vackert drar upp priserna. Mode från populära märken går oftast till höga slutpriser. Även smycken, märkesväskor, sneakers, märkesskor och exklusiva solglasögon och klockor. Populär keramik eller populära 50-tals porslinsserier är också högvaluta. Utbudet av begagnade teknikprylar växer också starkt och alltfler är intresserade av att betala bra för begagnade mobiler och läsplattor. Lego får man också bra betalt för. Sen är svensk design för hemmet omåttligt populärt, vintagelampor och femtio- och sextiotalsdesign. Säljer man äldre inredning och prydnadsföremål är skicket viktigt. Hela saker i originalskick med vacker patina är eftertraktat och har du instruktionsboken eller originalkartongen kvar kan du få mycket mer betalt. Även ovanliga växter och sällsynta vinylskivor kan gå för höga belopp.

Vad säljer inte?
Trasiga saker eller grejer i sämre skick. De är också svårt att sälja massproducerade saker av dålig kvalitet, och saker som är ur säsong.

Hur mycket finns i genomsnitt hemma hos folk, som inte används och är säljbart?
Enligt en undersökning gjord på uppdrag av Tradera* svarade över hälften av de tillfrågade att de har för mycket saker i sina hem. De medverkande i studien uppskattade i snitt att de skulle kunna fylla cirka 12 flyttlådor med saker som inte längre används och värderade värdet på sakerna till nästan 14 000 kronor.

Vad vinner miljön på att vi handlar cirkulärt?** 
Klädindustrin står för åtta procent av de totala globala utsläppen. I Sverige slänger sju av tio sina kläder istället för att ge dem nytt liv och i genomsnitt köper vi 13 kilo nya kläder och textilier per person årligen, utav vilket ungefär en tredjedel aldrig används. Skulle vi använda våra kläder tre gånger mer än idag, skulle vi kunna minska klädindustrins klimatpåverkan med cirka 65%? En mobiltelefon som väger 169 gram ger upphov till 86 kilo avfall i produktionsledet. 

När och hur de sålda sakerna ska beskattas:
När du säljer dina saker (personlig egendom) behöver du inte betala skatt för försäljningssummor upp till 66 666 kronor under ett år. Det beror på att du först får göra ett avdrag med 25 procent på försäljningssumman och sedan har du dessutom rätt till ett grundavdrag på 50 000 kronor. Om du säljer för mer än 66 666 kronor ska du betala 30 procent i skatt på vinsten. Om du köper och säljer varor som inte är din personliga egendom, till exempel när du köper och säljer många saker som du bara äger under en kort tid, kan det räknas som näringsverksamhet och då gäller andra skatteregler.