Hoppa till textinnehållet

Pandemins effekter och råd till dig som driver företag

Företagsrådgivare Pål Eriksson

Just nu har många företagare frågor om hur de ska hantera effekterna av Corona. För oss är det viktigt att alltid vara ett bra stöd för våra kunder.

Vi bad företagsrådgivaren Pål att berätta mer om situationen och ge sina tips.

🔶 Vad tänker du spontant om det rådande affärsläget och närmaste framtiden?

- Vi har många fina livskraftiga företag i Västervik som just nu drabbats av en pandemi som var svår att förutse. Det finns ett liv efter denna kris då företagen återigen kommer vara livskraftiga. Nu gäller det att vi tillsammans tar oss igenom denna kris. Tänk på att det ofta uppstår bra affärsmöjligheter och nya idéer i samband med kriser. Människan är fantastiskt kreativ!

🔶 Vad kan vi Tjustbor göra för att hjälpa oss själva och våra lokala företag?

- Nu är det viktigare än nånsin att vara medmänsklig och ställa upp för varandra. Att kunna fortsätta göra affärer är livsviktigt för oss alla, så försök att handla hos våra lokala restauranger, återförsäljare och butiker! Förutsatt att du är frisk kan man fortsätta gå dit; känner man att det är lösbart att göra affären på distans så gör det.

Affärer är ett måste för alla i slutändan – så fort ett behov uppstår därhemma, på fritiden eller på jobbet sker ju någon typ av transaktion för att lösa den efterfrågan. Vi ser redan flera goda exempel på snabbfotade aktörer som hunnit skapa flexibla affärsflöden för sig och sina kunder, även i en svår marknadssituation som denna.

🔶 Vilket är ditt övergripande råd till våra företagare just nu?

- Om det inte redan är gjort så gör en egen rationell bedömning vad ni kan göra i bolaget för att upprätthålla affärer. Eller ta hjälp för detta. Och prioritera det som är viktigast!

Kategorisera dina huvudsakliga intäkter och fokusera på dem som ger flöde i kassan – eller kan förväntas göra det i närtid. Saknas dessa initialt pga coronakrisen gäller det att vara kreativ och hitta lösningar för att skapa nya affärsvägar.

Prata också med dina samarbetspartners om vilka möjligheter till hjälp som finns därute: Tillväxtverket, Almi och Västervik Framåt har bra koll på vilka ingångar som företagen har för att få del av statens hjälppaket.

Likviditeten är oerhört viktig nu så gör en plan för att se hur ni hanterar den inom det närmaste halvåret eller året. Vi har tagit fram en mall som ni gärna får ladda ner och använda helt kostnadsfritt: www.tjustbanken.se/likviditetsbudget-mall

Hör av er till oss om ni har frågor, vi har alltid rådgivare som finns för att hjälpa till i alla lägen!