- Med förra året i backspegeln ter sig nästan inget längre omöjligt. Präglad av restriktioner och stimulanser fick vi uppleva en helt ny världsbild och investerare kastades mellan hopp och förtvivlan. Årets sista månader handlade framförallt om eskalerande smittspridning, nya nedstängningar och positiva vaccinnyheter, men även om det amerikanska presidentvalet och ständigt förlängda brexitförhandlingar. De två sistnämnda har fallit ut väl, även om vi precis bevittnat ett smått osannolikt efterspel till det amerikanska presidentvalet, säger Mattias Isakson, chef för Strategi & Allokering på Swedbank.

Återhämtning, tillväxt och låga räntor är avgörande parametrar
Värderingen på många börser befinner sig på nivåer som inte setts sedan IT-bubblan under inledningen på 2000-talet, något som skulle kunna tala för att investerare bör vara försiktiga. Men ser man aktiemarknaden ur ett relativperspektiv ser den betydligt intressantare ut. Attraktiva alternativ får sägas vara ytterst få vilket borde fortsätta ”tvinga” kapital in i aktier på jakt efter avkastning. Samtidigt har ett flertal vaccin kommit på plats och vaccineringen har kommit igång, vilket hjälper marknaden att se igenom den problematiska situation som den rådande smittspridningstakten innebär.

- Detta innebär också, bland annat med hjälp av att demokraternas vinst i valet i Georgia, att marknaden positionerar sig för en så kallad ”reflation trade”. Det betyder att marknaden förväntar sig en god tillväxt i ekonomierna, vilket i sin tur innebär att andra sektorer än de som tidigare främst drivit börserna, teknologi och tillväxt, nu kan ta över och bidra till en fortsatt positiv utveckling, avslutar Mattias Isakson.

Strategi och allokering höjer aktievikten ytterligare men behåller regionsallokeringen. Övervikten för Sverige kvarstår alltså, tillsammans med Tillväxtmarknader. Övervikterna finansieras av en fortsatt undervikt i Japan medan Europa och USA behåller sina neutrala vikter.
 

Sammanfattning

  • Ny långsiktig strategisk allokering innebär högre aktievikt på bekostnad av räntor
  • Höjd taktisk övervikt för aktier då krediter neutraliseras
  • Sverige och Tillväxtmarknader överviktas på bekostnad av Japan
     

Mer information
Swedbanks Investeringsstrategi Januari 2021 (pdf)
Produkt-och affärsförslag januari 2021 (pdf)
Till artikel på Aktiellt (öppnas i nytt fönster)
Till Insikt (samlingssida för rapporter och analyser på swedbank.se)