Så påverkas ordrar som lagts fredag–måndag (25–28 februari)

Köpordrar mottagna efter fredagens handelsdag 25 februari fram till och med måndag 28 februari kommer inte att genomföras, det vill säga inte gå vidare till de fondbolag som förvaltar Rysslands- eller Östeuropafonder.

Om du har lagt en eller flera ordrar som inte kunnat genomföras kommer dessa makuleras och betalas tillbaka manuellt. Detta sker löpande, och du som kund behöver inte göra någonting.

Så påverkas handeln från och med 1 mars  

Från och med handelsdagen tisdag den 1 mars kommer vi inte ta emot säljordrar till fonder som är handelsstoppade. Det innebär totalt stopp för såväl köp som sälj i de aktuella fonderna. Säljstoppet görs på grund av de extraordinära förhållanden som inträffat i och med Rysslands invasion av Ukraina. Detta gör att en värdering av fondernas tillgångar inte kan utföras på ett sätt som säkerställer fondandelsägarnas lika rätt.

För dig som månadssparar i Rysslandsfonder eller Östeuropafonder

Om du månadssparar i en eller flera av fonderna, kommer dessa ordrar också att makuleras och manuellt återbetalas. Detta sker löpande, och du som kund behöver inte göra någonting.

Med anledning av den osäkerhet som råder och att handeln är stoppad på obestämd tid rekommenderar vi dig som har ett regelbundet sparande i någon av dessa fonder att ändra till en fond som är öppen för handel. Detta gör du enklast i internetbanken eller appen.

I Fondguiden kan du få hjälp att välja fonder.

Se vilka fonder som påverkas av handelsstoppet

Fonder och sparande i orostider (swedbankrobur.se)

Se över dina placeringar framåt

Det är bra att se över ditt sparande med jämna mellanrum. Glöm inte att hålla koll på både att du sparar tillräckligt och att dina pengar är rätt placerade.