Meny
Om Sparbanksstiftelsen

Framtiden i den historiska smalspårsjärnvägen

Historiskt tåg som åker på smalspåret, personer står och väntar på att få gå på

Utan all ideell kraft, som arbetar med att bevara den historiska järnvägen mellan Västervik och Hultsfred, så skulle inte Sveriges mest kända smalspåriga järnväg finnas. Att därför kunna vara med och stötta detta viktiga arbete känns guld värt.

Vi hjälper nu Tjustbygdens Järnvägsförening och Förvaltnings AB Smålandsbanan att köpa in en spårriktare och bygga ut vagnhallen vid lokstallarna. Investeringar som kommer göra det betydligt enklare för tågen att både rulla och finnas kvar i bra skick i framtiden.

”En av våra största utmaningar i bevarandet av vår järnväg är möjligheten att ha ett bra spårläge. Spårläget är enkelt förklarat spårets läge i både höjd- och sidled och är avgörande för hur fort vi kan köra men även komforten för våra passagerare och inte minst slitaget på våra fordon”, säger Daniel Niklasson banansvarig hos Förvaltnings AB Smålandsbanan.

Genom att föreningarna även får en utbyggd vagnhall så kommer stora delar av de historiska fordonen kunna vara under tak. ”I hallen får vi även möjlighet till att skapa en särskild plats där vi kan lyfta fordonen med fordonslyftar på ett enkelt och säkert sätt”, säger Mikael Lövstedt ordförande i Tjustbygdens Järnvägsförening.

Vi ser fram emot att se dessa projekt förverkligas och att fortsätta njuta av smalspårsjärnvägen i många år framöver.