Meny
Om Sparbanksstiftelsen

Vi investerar i...

Dans i Gamleby Folkpark

Vi vill att många människor ska uppfatta och uppskatta vår medverkan. Vår ambition är därför att stötta breddverksamhet – snarare än elitsatsningar. Att vara banken för de många innebär att vårt engagemang ska nå breda grupper i samhället. Vår samhällsnytta spänner över såväl näringsliv, kultur, samhällsutveckling och idrott.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för att se projekt vi bidrar till varje månad.

Inspireras av några projekt vi bidrar till

Sommarsimskola

Sommarsimskolorna i kommunen är guld värda. Vi tycker att alla barn och unga ska ha möjlighet att lära sig simma. Därför är vi stolta över att vara med och stötta simskolorna i kommunen.

Sparbankens sommarsimskola

Sparbankens Fotbollsskola

Bankens enskilt största sponsorengagemang som varje år engagerar många ungdomar och ungdomsledare i kommunen.

Barn som spelar fotboll

Framtiden i den historiska smalspårsjärnvägen

Utan all ideell kraft, som arbetar med att bevara den historiska järnvägen mellan Västervik och Hultsfred, så skulle inte Sveriges mest kända smalspåriga järnväg finnas. Att därför kunna vara med och stötta detta viktiga arbete känns guld värt.

Historiskt tåg som åker på smalspåret, personer står och väntar på att få gå på

Hundpark i Västervik

Västralundsföreningen hörde av sig till oss och berättade att de ville bygga en hundpark i Västervik. En plats där hundägare kunde träffas och på ett säkert sätt släppa sina hundar för lek och träning. Ett härligt projekt och initiativ tyckte vi.

Liten hund springer i grönt gräs

BARK

Under juni 2024 är det dags för festivalen BARK i Västerviks kommun. En satsning som ger chans till nya upplevelser inom kultur, fantasi, arkitektur och natur. Vi är glada över att vara med och möjliggöra denna festival med vårt stöd till kulturenheten på Västerviks kommun.

Två personer går i skogen över bilden ligger loggan BARK

Skolresa till utställningen "Häxor" på Kalmar Slott

I höst är vi med och stöttar kommunens skolor med bussresor till Kalmar Slott där de får besöka den omtalade utställningen om häxor. En chans att lära sig mer om vår historia och få möjlighet att reflektera över ett nutida perspektiv.

Vy över Kalmar slott och inklippt bild från utställningen med namn Häxor

Konstrundan

I maj öppnade över 50 konstnärer i kommunen upp sina ateljeér för en fantastisk konstrunda. Ett projekt vi varit med och stöttat.

Bild föreställande grafiska mönster i olika färger och text där det står "Konstrundan 4-5 maj 2024"

Feriepraktik

Feriepraktik Västervik, ett fantastiskt projekt som skapar möjligheter för ungdomarna i kommunen att få ett sommarjobb.

Vi ger ungdomar en första viktig erfarenhet av arbetslivet.

Glada ungdomar

Money Week

Varje år arrangeras Money Week för att främja kunskap i privatekonomi över hela världen genom föreläsningar, aktiviteter och studiebesök. Självklart vill vi vara en del av detta.

 

Ungdomsekonom Christoffer

Arkitektfestivalen ArkNat har besökt Västerviks kommun

Tidigare har vi varit med och finansierat Bank! Street Art där konst skapades på byggnader i kommunen för alla att ta del av. Nu är det dags för skogen att smyckas.

Studenter sitter och pratar i spektakulärt vindskydd som byggts under ArkNat festivalen 2023

SSPF

SSPF är en metod där personer från Skola, Socialtjänst, Polis och ”Fritid” samverkar för att identifiera och möta unga med normbrytande beteende. Nu möjliggör vi för Västerviks kommun att arbeta med detta.

Hands on hands

Nya tider i Västerviks simhall

Tack vare en gemensam finansiering från VSS, kommunen och Tjustbygdens Sparbank finns snart en toppmodern tidtagarutrustning på plats för Västerviks simsällskap i nya simhallen.

Tränare och ungdomar från Västerviks simsällskap

Hjorted Art and Music

14-16 augusti 2023 var Hjorted Art And Music Festival - sommarfestivalen i Hjorted med fokus på ny klassisk musik. Ett projekt vi är glada över att vara med och stötta.

Hjorted Art and Music

Tjustbygdens Sparbanks Energisatsning

Vill din förening ta klivet och ställa om till en mer hållbar energilösning? Tjustbygdens Sparbank öppnar nu för att ge din förening ekonomiskt stöd till projekt som minkar din förenings energibehov.

Solceller

Vi möjliggör bygget av en aktivitetspark i Bökensved

Vi är riktigt glada över att kunna meddela att vi tillsammans med Västerviks kommun kommer möjliggöra bygget av en aktivitetspark på Bökensved Arena.

Åkande på kickbikes i aktivitetspark

För alla barn och ungas rätt till ett tryggt föreningsliv

Vi bjuder på trygghetsskapande åtgärder i samarbete med Friends.

Barn spelar fotboll

#Myntbryggan

Vi ville skapa en mötesplats där alla kan känna sig välkomna att ta del av den spännande utvecklingen kring Slottsholmen. Resultatet blev en Myntbrygga.

 

Myntbryggan

BANK! Street Art Festival 2021

Tack för en fantastisk festival i vår södra kommun!

Målning under Bank Street Art Festival 2021

Kommunens ridklubbar

Ridklubbarna i Västervik, Gamleby och Överum ville utveckla sina dressyr- och hopplag med gemensamma aktiviteter. En insats vi var med och stöttade.

Tjej hoppar med häst över hinder

Utbildningar till permitterad personal

Under pandemin hade många lokala företag permitterat personal. Vi ville stödja företagen och personalen genom att ge möjlighet till utbildning under den permitterade tiden.

Two colleagues discusses

Vi hjälpte Visfestivalen att bli digital

Vi gjorde det möjligt för alla att ta del av festivalkvällarna digitalt, helt kostnadsfritt.

Visfestivalen på datorskärm

Odlingsförsök

Vi investerar i hållbara odlingar. Hushållningsgillet genomför, med vårt stöd, ett projekt för att utforska vilka grödor som växer bäst i kommunen.

Sortförsök

Hjorteds nya generationspark

Den 28 september 2019 invigdes den nya generationsparken i Hjorted! En park som kommer till efter ett samarbete mellan Hjorted GOIF, Tjustbygdens Sparbank och Västerviks kommun. (Bild av Robbin Ask)

Generationspark i Hjorted

Hjärtegåvan

Vårt arbete med samhällsnytta i Västerviks kommun kan se ut på flera olika sätt.

Under 2019 lät vi alla medarbetare på Tjustbygdens Sparbank skänka en Hjärtegåva till valfri förening eller verksamhet i bygden. 

Emelie Karlsson delar ut hjärtegåva till psykiatriska museet

Makerspacemiljö på Västerviks Gymnasium

Västerviks Gymnasium har gjort en satsning för att skapa en kreativ miljö fylld med den senaste tekniken. En viktig satsning för det fortsatta arbetet med digitaliseringen som vi är med och stöttar.

Makerspace på Västerviks gymnasium

Västerviks klätterklubb

Västervik har fått erkännande som internationell klätterdestination för sin utomhusklättring. Den lokala klätterklubben ville utöka sin verksamhet och även bidra med ett nytt rymligt och modernt klättergym. Något vi var med och finansierade.

Man står framför klättervägg

Mars Makalös

Det tog fem hundra år att hitta vraket efter Mars Makalös, men bara några månader från första bärgning till att Västerviks Museum öppnade sin utställning om fyndet. Ett arbete vi är med och möjliggör.

Dykare vid vrak av Mars Makalös