Medvetna och konsekventa satsningar på klimatsmarta alternativ stärker varumärket Tindered Lantkök. Nästa steg är att bli en aktiv del i elektrifieringen med en egen solcellspark.
Ända sedan Tindered Lantkök slog upp portarna för 32 år sedan har närproducerat och hållbar utveckling löpt som en röd tråd genom hela verksamheten.
– Målsättningen med vårt företagande är att nyttja de lokala förutsättningarna så hållbart och effektivt som möjligt. Barnen på gården är 6:e generationen här på Tindered och då måste man tänka cirkulärt om det ska hålla i längden, förklarar Anette Hjalmarsson, som driver Tindered Lantkök tillsammans med sin make Harald och döttrarna Louice och Isabelle – och större delen av släkten.
– Vi har satt som mål att resurser inom en timmes radie ska användas. Det betyder att råvaror levereras från norra Kalmar län och södra Östergötland. Det kan vara grönsaker och vilt från gården, fisk från Loftahammar och kött från gårdar runt omkring. Även när det gäller våra underbara medarbetare, som kommer från världens alla hörn, så är alla bosatta inom en timmes radie.
Parallellt med restaurangverksamheten, som är hjärtat i det växande företagsparaplyet, jobbar svärsonen Calle sedan ett par år tillbaka med att framställa gårdens egen öl, tillverkad på vatten från egen källa och humle från gården. Målet är att bli självförsörjande och kunna hålla minst tre sorters öl i kyldiskarna på restaurangen och arrangera exklusiva ölprovningar. Även honungen som används i matlagningen och finns till försäljning i butiken kommer från egna bikupor.