Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet
Om oss
Hållbarhet och hållbarhetsarbete
Om Tjustbygdens Sparbank

Westbay solutions

Väljer att växa i Västervik

"Vårt mantra ända sedan vi startade har varit att vi inte sitter och funderar på vad vi tror att kunderna behöver, utan vi uppmanar kunderna att komma till oss med problem och utmaningar. Kom och säg vad du vill ha, så ska vi göra vårt bästa för att lösa det."

Westbay Solutions ägare Eric Grönlund och Fredrik Hedberg

Ett av Västerviks mest expansiva företag är Westbay Solutions. Med smartness, lyhördhet och en vilja att utvecklas tillsammans med lokala underleverantörer går man från klarhet till klarhet.

Eric Grönlund och Fredrik Hedberg fann varandra på Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi skrevs in samtidigt, 2002, och ganska tidigt hamnade vi tillsammans i ett grupparbete. Vi klickade direkt, och sedan var vi bästa vänner genom hela utbildningen, och så fortsatte det därifrån, minns Eric.

– Och det hetaste man kunde göra om man pluggade på Handels runt millennieskiftet var att sälja släpvagnar…, fyller Fredrik i med ett garv, och fortsätter:

– Allvarligt talat så var det en chansning. Eric är intresserad av bilsport och behövde ett släp, men tyckte att det som fanns på marknaden var för dåligt och dyrt, så han letade och hittade till slut ett tjeckiskt märke som verkade bra. Samtidigt pushade Erics pappa för att vi skulle lära oss något vid sidan av studierna, så vi började plocka hem släp från fabriken i Tjeckien och sälja på Blocket. Vi lärde oss ganska snabbt att om man sa okej till att göra enkla anpassningar så fick man oftast hem en affär, och på den vägen är det.

På frågan om hemligheten bakom framgången för Westbay Solutions svarar Eric och Fredrik unisont att tillgången på kompetent arbetskraft varit helt avgörande.

– I Västervik finns det många duktiga företag som håller på med tangerande verksamhet, så på produktionspersonalsidan hade vi nog inte kunnat hitta en bättre plats. En annan viktig framgångsfaktor är att vi har många duktiga potentiella underleverantörer i kommunen. Potentiella för att det ena projektet kräver någonting och det andra kräver något annat, och här finns en bredd som gör att man sällan behöver söka sig utanför kommungränsen när man behöver hjälp. Det finns ett stort nätverk här och det är greppbart.

Medarbetare på Westbay solutions arbetar i verkstaden
Medarbetare på Westbay solutions tillverkar en släpkärra

– Sedan känner vi att vi har ett stort stöd från externa intressenter, såsom kommunen och banken, vilket gjort att det sedan dag ett varit ett gynnsamt klimat att driva vårt företag i. Vi startade med väldigt litet eget kapital så det var en ganska djärv satsning från banken, som var tydliga med att de stöttade oss som individer, och det är klart att det gehöret hade vi kanske inte fått i storstan.

Sedan 2020 huserar Westbay Solutions i nybyggda lokaler på Lunnargatan 6 i Västervik. Interiören doftar fortfarande nytt, men det som för tre år sedan var väl tilltaget är redan på väg att bli för smått.

Man har köpt loss ytterligare 15 000 kvadratmeter mark av kommunen i anslutning till den nuvarande tomten för att kunna tillgodose framtida behov.

– I samband med flytten från Kolonivägen lämnade vi en viss omsättningsplatå med övertygelsen om att vi skulle kunna ta oss till det dubbla, från 35–40 miljoner, och när vi nu gör en lika stor satsning igen gäller samma logik. Vi måste tro att vi kan öka till någonstans kring 200–250 miljoner i omsättning, och det gör vi, konstaterar Eric.

En av huvudförklaringarna till att Westbay Solutions går som tåget är att man lyckats få in ett antal försvarskunder såsom Försvarets materialverk (FMV) som kund.

– Vårt mantra ända sedan vi startade har varit att vi inte sitter och funderar på vad vi tror att kunderna behöver, utan vi uppmanar kunderna att komma till oss med problem och utmaningar. Kom och säg vad du vill ha, så ska vi göra vårt bästa för att lösa det. Det har gjort att vi alltid haft en kunddriven innovationsprocess, och alltid flyttat fram positionerna tack vare mer och mer krävande önskemål från våra kunder.

FMV är väl det yttersta exemplet, där man tar det till helt nya nivåer när det gäller krav på allt från kvalitet till leverans och eftermarknad, förklarar Fredrik.

Ett allt mer djupgående samarbete med försvaret har inte bara lett till produktutveckling och kvalitetsförbättring, utan också gett Westbay Solutions ett stadigt ben att stå på.

– När vi tog beslut om att flytta och bygga de här lokalerna bestämde vi oss för att satsa på det vi kallar Defense & Government som ett eget affärsområde, som vi förutspådde kunde bli lika stort som business to business-delen, och det är väldigt bra att ha två affärsområden som balanserar varandra. Om ekonomin är sån att företagen är lite försiktiga så balanserar den offentliga sektorn ofta upp det genom olika satsningar. Från början tänkte vi att de efterfrågekurvorna kommer att leda till en ganska jämn produktionstakt, men idag har det blivit så att Defense & Government utgör 80 procent av vår omsättning, säger Eric.