Meny
Om Sparbanksstiftelsen

Ungdomsstipendium

Sedan 2022 delar vi ut stipendier till unga eldsjälar och talanger inom idrott och kultur i vårt verksamhetsområde. Detta gör vi för att uppmuntra duktiga och engagerade personer och ge dem möjlighet att fortsätta utvecklas inom sitt område.

Ansökningsperioden för 2024 är stängd. Varmt välkommen in med din ansökan nästa år.

Tjej hoppar med häst över hinder

Förutsättningar

Den som söker eller blir nominerad ska vara, eller varit, bosatt i vårt verksamhetsområde samt under utdelningsåret ha fyllt 15 år, men ännu inte fyllt 23 år.

Stipendiet delas ut till personer som visar engagemang, driftighet och kunnande inom sitt område och på så sätt positivt bidrar till sin omgivning. Personen ska vara verksam inom kultur, som exempelvis musik, konst, teater eller dans, eller inom idrott.

Stipendiesumman är avsedd att användas för utbildning/utveckling inom stipendiatens område.

Utöver det personliga stipendiet på 5000 kr kommer stipendiatens förening (eller motsvarande) få en gåva på 5 000 kr. 

Vid beviljat stipendium

Den som blir tilldelad ett stipendium kommer att få stipendiet utdelat på en föreningssammankomst eller vid en utdelning på banken. Vid dessa tillfällen kan det förekomma att press och media bjuds in. Nära anhöriga är välkomna att delta vid utdelningen.

Stipendierna får användas fritt av mottagaren.

Mottagaren ska uppfylla ett eller flera av följande kriterier:

 • Hen ska vara engagerad i sin idrott eller kulturella intresse och uppvisa en vilja att träna och utvecklas utöver det vanliga.
 • Hen ska vara en ambassadör för sitt intresse, en god förebild för andra unga, en god kamrat, och villig att dela med sig av sin kunskap exempelvis som ledare eller domare.
 • Hen ska ha uppvisat goda resultat inom sitt område, utvecklats eller anses som lovande.
Barn spelar fotboll

Stipendiater 2024

Ungdomsstipendiater 2024

Stort grattis till Hanna Nilsson, Catrin Köhler, Jessica Reidefors, Vidar Zettergren Stejver, Oskar Lindkvist och Elin Karlfeldt som är 2024-års ungdomsstipendiater.

 • Hanna Nilsson - Västerviks gymnastikförening

  När träningsmöjligheterna i Almvik inte räckte till började Hanna träna i en större förening. Hon är dock fortsatt engagerad i Västervik som tränare för de yngre truppgymnasterna och som ungdomsrepresentant i föreningens styrelse. 

 • Catrin Köhler – Västerviks gymnastikförening 

  När träningsmöjligheterna i Almvik inte räckte till började Catrin träna i en större förening. Hon är dock fortsatt engagerad i Västervik som tränare för de yngre truppgymnasterna och som ungdomsrepresentant i föreningens styrelse.

 • Jessica Reidefors – Tjust IF FF 

  Jessica startade fotbollskul för de minsta barnen, hjälper till i kiosken på matcher och har samtidigt siktet inställt på att själv spela i A-laget. Ett engagemang utöver det vanliga som blir en tillgång för många.

 • Vidar Zettergren-Stejver – Gunnebo musikkår 

  Vidars stora intresse för slagverk har medfört att han idag bemästrar många olika instrument. Han har dessutom både komponerat och arrangerat musik och är utan tvekan en tillgång för alla de orkestrar som han verkar i.

 • Oskar Lindkvist - Västervik Speedway 

  Som lagledare planerar och håller Oskar i träningarna för speedwayföreningens yngre talanger och finner även tid att vara funktionär på A-lags matcherna Oskar är därmed en förutsättning för att både stora och små kan utöva sin favoritsport.

 • Elin Karlfeldt – Västervikortens Ryttarförening 

  Elin har haft många framgångar på hästryggen och delar frikostigt med sig av sin kunskap till yngre ryttare både i och utanför de barngrupper hon tränar. Hon bidrar även till ökat samarbete mellan kommunens ridklubbar genom sitt engagemang både i Gamleby och Västervik.

Stipendiater 2023

Ungdomsstipendiater 2023
Ungdomsstipendiater 2023

Stort grattis säger vi till Adam Stenbeck, Majken Hamsted, Sigge Malmros, Albin Juthe och Adam Carlsson som är 2023-års ungdomsstipendiater

 • Adam Stenbeck 16 år, Loftahammars Golfklubb och Tjust IF FF

  Genom sitt engagemang i Loftahammars, golfklubb som spelare, domare, ungdomsledare och banarbetare och samt domare, ungdomsledare och, juniorrepresentant i Tjust If bidrar Adam till såväl sin egen som andras utveckling. En god förebild för gammal och ung och en resurs för sina föreningar.

 • Majken Hamsted, 15 år, Västerviks Simsällskap 

  Majken är en stark talang som genom hård träning når framgång som jobbar för återväxten i sin sport som tränare i Västerviks Simsällskap. En målinriktad tjej som förmedlar livsviktig simkunskap till andra. 

 • Sigge Malmros, 15 år, Västervik IF 

  Sigge är en stor tillgång för sin förening, både som tränare för yngre basketspelare men även som domare i seriespelet. Med sin kunskap, , känsla för rättvisa och förmåga att förklara är han en stor tillgång för Västerviks IF. 

 • Albin Juthe, 21 år, Tjust Bandy 

  En av våra vassaste lokala bandyspelare är inte bara en stjärna i A-laget, utan även i föreningens skridskoskola som ledare och förebild. En uppskattad kompis med ett hjärta som klappar för Tjustvallen  

 • Adam Carlsson, 15 år, Västervik Speedway 

  I en sport där mycket handlar om den egna insatsen nöjer sig inte Adam med att själv prestera på hög nivå och ständigt utvecklas – han vil även locka fler till sin sport och är med i klubbens integrationssatsning. En engagerad kille som vill locka nya killar och tjejer till sin sport.

Stipendiater 2022

Ungdomsstipendiater 2022

Stort grattis säger vi till Alice Jiborn, Hanna Stalebrant och Lova Cederström som fick motta Ungdomsstipendiet 2022.

 • Alice brinner för att föra sina fantastiska kunskaper inom hockeyn vidare till andra tjejer i kommunen och jobbar ideellt som hockeytränare.

 • Hanna brinner för orientering och är både själv mycket framgångsrik och för också vidare sina kunskaper genom sin roll som ungdomsledare.

 • Lova driver dansföreningen DSVK tillsammans med andra ungdomar där de stärker och förenar dansintresserade barn- och ungdomar i kommunen. Dans är också en aktivitet hon själv är väldigt framgångsrik inom.