Meny
Om Sparbanksstiftelsen

Ungdomsstipendium

Sedan 2022 delar vi ut stipendier till unga eldsjälar och talanger inom idrott och kultur i vårt verksamhetsområde. Detta gör vi för att uppmuntra duktiga och engagerade personer och ge dem möjlighet att fortsätta utvecklas inom sitt område.

 

Ansökningsperioden är nu stängd för denna gång. Återkom gärna med din ansökan när vi öppnar nästa år.

Tjej hoppar med häst över hinder

Förutsättningar

Den som söker eller blir nominerad ska vara, eller varit, bosatt i vårt verksamhetsområde samt under utdelningsåret ha fyllt 15 år, men ännu inte fyllt 23 år.

Stipendiet delas ut till personer som visar engagemang, driftighet och kunnande inom sitt område och på så sätt positivt bidrar till sin omgivning. Personen ska vara verksam inom kultur, som exempelvis musik, konst, teater eller dans, eller inom idrott.

Stipendiesumman är avsedd att användas för utbildning/utveckling inom stipendiatens område.

Utöver det personliga stipendiet på 5000 kr kommer stipendiatens förening (eller motsvarande) få en gåva på 5 000 kr. 

Vid beviljat stipendium

Den som blir tilldelad ett stipendium kommer att få stipendiet utdelat på en föreningssammankomst eller vid en utdelning på banken. Vid dessa tillfällen kan det förekomma att press och media bjuds in. Nära anhöriga är välkomna att delta vid utdelningen.

Stipendierna får användas fritt av mottagaren.

Mottagaren ska uppfylla ett eller flera av följande kriterier:

 • Hen ska vara engagerad i sin idrott eller kulturella intresse och uppvisa en vilja att träna och utvecklas utöver det vanliga.
 • Hen ska vara en ambassadör för sitt intresse, en god förebild för andra unga, en god kamrat, och villig att dela med sig av sin kunskap exempelvis som ledare eller domare.
 • Hen ska ha uppvisat goda resultat inom sitt område, utvecklats eller anses som lovande.
Barn spelar fotboll

Stipendiater 2023

Ungdomsstipendiater 2023
Ungdomsstipendiater 2023

Stort grattis säger vi till Adam Stenbeck, Majken Hamsted, Sigge Malmros, Albin Juthe och Adam Carlsson som är 2023-års ungdomsstipendiater

 • Adam Stenbeck 16 år, Loftahammars Golfklubb och Tjust IF FF

  Genom sitt engagemang i Loftahammars, golfklubb som spelare, domare, ungdomsledare och banarbetare och samt domare, ungdomsledare och, juniorrepresentant i Tjust If bidrar Adam till såväl sin egen som andras utveckling. En god förebild för gammal och ung och en resurs för sina föreningar.

 • Majken Hamsted, 15 år, Västerviks Simsällskap 

  Majken är en stark talang som genom hård träning når framgång som jobbar för återväxten i sin sport som tränare i Västerviks Simsällskap. En målinriktad tjej som förmedlar livsviktig simkunskap till andra. 

 • Sigge Malmros, 15 år, Västervik IF 

  Sigge är en stor tillgång för sin förening, både som tränare för yngre basketspelare men även som domare i seriespelet. Med sin kunskap, , känsla för rättvisa och förmåga att förklara är han en stor tillgång för Västerviks IF. 

 • Albin Juthe, 21 år, Tjust Bandy 

  En av våra vassaste lokala bandyspelare är inte bara en stjärna i A-laget, utan även i föreningens skridskoskola som ledare och förebild. En uppskattad kompis med ett hjärta som klappar för Tjustvallen  

 • Adam Carlsson, 15 år, Västervik Speedway 

  I en sport där mycket handlar om den egna insatsen nöjer sig inte Adam med att själv prestera på hög nivå och ständigt utvecklas – han vil även locka fler till sin sport och är med i klubbens integrationssatsning. En engagerad kille som vill locka nya killar och tjejer till sin sport.

Stipendiater 2022

Ungdomsstipendiater 2022

Stort grattis säger vi till Alice Jiborn, Hanna Stalebrant och Lova Cederström som fick motta Ungdomsstipendiet 2022.

 • Alice brinner för att föra sina fantastiska kunskaper inom hockeyn vidare till andra tjejer i kommunen och jobbar ideellt som hockeytränare.

 • Hanna brinner för orientering och är både själv mycket framgångsrik och för också vidare sina kunskaper genom sin roll som ungdomsledare.

 • Lova driver dansföreningen DSVK tillsammans med andra ungdomar där de stärker och förenar dansintresserade barn- och ungdomar i kommunen. Dans är också en aktivitet hon själv är väldigt framgångsrik inom.