Meny
Om Sparbanksstiftelsen

Nya tider i Västerviks simhall

Tränare och ungdomar från Västerviks simsällskap

Att lära sig att simma är livsviktigt, och i Västerviks kommun gör Västerviks simsällskap en ovärderlig insats med allt från babysim och simskolor till träningsgrupper och vuxencrawl, året runt.

I januari invigdes äntligen tillbyggnaden av simhallen på Bökensved i Västervik med babyland, läktare och åtta sprillans nya 25-metersbanor.

– Det här är en väldigt efterlängtad och välbehövlig uppgradering av simhallen, konstaterar Mikael Westerholm, ordförande i VSS.

Den nya simhallen beräknas stå helt klar först om 1,5 år, och förhoppningen är såklart att detta ska ta simningen till nya nivåer.

– Vår verksamhet handlar först och främst om bredd, med 800-900 medlemmar varav omkring 600 är aktiva, men det är klart att vi gärna ser att de av våra ungdomar som känner sig motiverade satsar på att nå sin maximala potential.

I hundradelssporten simning är en fundamental detalj för att nå sina mål i bassängen, oavsett nivå, en väl fungerande tidtagning. Tack vare en gemensam finansiering från VSS, kommunen och Tjustbygdens Sparbank finns snart en toppmodern utrustning på plats.

– Det är ett digitalt tidtagningssystem med målplattor och en enhet som tar emot signaler när simmarna går i mål, så framöver kommer vi att slippa stå med manuella tidtagarur och skriva in tider manuellt. Dessutom ingår ett högtalarsystem till startsignalen, och i de nya startpallarna finns sensorer som synkas med tidtagningen och avslöjar eventuella tjuvstarter,  berättar Mikael Westerholm.

Inom lagidrott räknar man inte poäng i lägre åldrar, hur ser det ut inom simningen där tiden är en viktig parameter?

– Det är samma hos oss som inom andra idrotter. Vi placerar inte de tävlande förrän vid 13 års ålder. Men simningen är lite annorlunda från exempelvis fotboll eller innebandy på så vis att man hela tiden tävlar mot sig själv. Att ha koll på sina tider på olika distanser sporrar och det kan vi inte hindra barnen från att göra.

Sugen – eller känner du någon som är? Kontakta Västerviks simsällskap så hjälper de dig vidare. Denna säsong vankas det bland annat distriktsmästerskap i den nya bassängen. Boka in 21-22 oktober, i bassängen eller på läktaren.