Meny
Om Sparbanksstiftelsen

Skolresa till utställningen "Häxor" på Kalmar Slott

Vy över Kalmar slott och inklippt bild från utställningen med namn Häxor

Bild på Kalmar Slott: Ulf Celander - Bild på utställningen "Häxor": Pompe Hedengren

I höst är vi med och stöttar kommunens skolor med bussresor till Kalmar Slott där de får besöka den omtalade utställningen om häxor. En chans att lära sig mer om vår historia och få möjlighet att reflektera över ett nutida perspektiv.

Förutom att få ökad kunskap och förståelse för historien kring häxhysterin och vad det var som hände under 1600-talet, kommer eleverna också att få reflektera över ett nutida perspektiv, kultursamordnare Lise-Lott Gustavsson Moschiri, som varit med och initierat aktiviteten, berättar:

”På 1600-talet var kunskap inte alltid en tillgång bland det vanliga folket utan en grogrund för misstänksamhet. Vidskeplighet var lika verkligt som att solen går upp och man trodde verkligen att det fanns häxkonst. Rädsla och okunskap skapade fientlighet och misstro och kan påminna om utsattheten i dagens digitala värld, som ofta präglas av ryktesspridning och hårda tongångar.

Eleverna kommer att få vara aktivt delaktiga i ett projekt för att skapa förståelse för de mekanismer som bidrar till mobbing och osunt socialt klimat, detta för att lära sig att förhindra att det sker om och om igen”