Meny
Om Sparbanksstiftelsen

Västerviks klätterklubb bygger Sveriges modernaste klättercenter

Man står framför klättervägg

Inomhusklättring i all ära, men Västerviks klätterklubbs anläggning i den gamla uttjänta industribyggnaden vid gamla vattentornet i Västervik var i ärlighetens namn aldrig något att hurra för. Annat blir det i de nya lokalerna i Mullskopan bakom Coop.

– Vår gamla vägg var byggd av spillmaterial i olika omgångar, nu får vi en helt ny vägg direkt från leverantör, omklädningsrum, ventilation och värme. Det blir som natt och dag mot det vi hade tidigare, försäkrar Stefan Rasmussen, ordförande i Västerviks klätterklubb och en av landets främsta klätterprofiler.

Även om Västervik fått sitt erkännande som internationell klätterdestination för sin utomhusklättring, i synnerhet bouldering på stora klippblock, så kommer ett nytt, rymligt och modernt klättergym att innebära ett rejält uppsving. Tjustbygdens Sparbank bidrar med en viktig delfinansiering.

– Det här innebär en nytändning även för mig som klättrat i 30 års tid, så vi hoppas att det kommer att locka många nya utövare. Klätterhallen blir ett av de bästa klättergymmen i Sverige och en språngbräda in i klättringen. Inte bara för elitklättrare, utan man siktar först och främst in sig på bredden.

– Vi satsar på att utöka med klättring för bland andra funktionsnedsatta och nyanlända, sedan jobbar vi med lite andra grejer. Det finns bland annat studier som visat att klättring kan ha en positiv effekt på människor som lider av depressioner. Tanken är att gymmet ska vara tillgängligt dygnet runt.

– Vi har varken råd eller behov av att ha anställd receptionspersonal, så ambitionen är att alla medlemmar som har gått instruktionskurs ska kunna träna 24 timmar om dygnet. Men vi kommer att ha öppet några dagar i veckan då instruktörer finns tillgängliga för nybörjare, barngrupper och andra. Vi är verkligen glada över att Tjustbygdens Sparbank är med och stöttar och satsar på det här projektet, avslutar Stefan Rasmussen.

Foto: Västervik Framåt