Meny
Om Sparbanksstiftelsen

Vi vill ge alla en möjlighet att växa

Ett livfullt Västervik i utveckling – det är en grundläggande målsättning för oss som Sparbank. Genom att stötta, uppmuntra och främja lokala initiativ återinvesterar vi i samhället tillsammans med er som är kunder hos oss.

Barn på fotbollsskola

Tjustbygdens Sparbank har en historia som sträcker sig långt tillbaka. I över 150 år har banken utvecklats i takt med samhället - alltid med samhällsnytta och folkbildning i fokus. Genom att stötta lokala initiativ inom kultur, utbildning och idrott arbetar vi för en positiv utveckling av bygden.

– När du jämför oss med andra banker kommer du se att bankerna, i princip, erbjuder samma lösningar med väldigt små skillnader. Den stora skillnaden ligger i vårt sociala ansvarstagande, vår lokala närvaro och vårt arbetssätt där överskott från banken återinvesteras i lokalsamhället, berättar Christoffer Olsson som är en av medarbetarna på banken.

Sommarbild över Västervik

– Inför sommaren är vi engagerade i en rad projekt och evenemang. Att ge barn och unga ett givande och roligt sommarlov ligger oss varmt om hjärtat och två initiativ som vi länge varit med och anordnat är sommarskolor för simning och fotboll, berättar Christoffer.

Sparbankens Fotbollsskola äger rum på sju orter i Västerviks kommun. Här är deltagare som går i klass F-6 välkomna och alla får ett fotbollspaket innehållandes bland annat en vattenflaska, fotboll och ett par fotbollsstrumpor.

– Fotbollsskolan är en populär aktivitet som bjuder på energi, motion och laganda. Tillsammans med medarrangörer, ledare och spelare i de olika föreningarna blir det härliga dagar!

Barn spelar fotboll

Även sommarsimskolan, som är ett samarbete med Västerviks simsällskap, kommer att vara tillgänglig under sommaren. Den kombinerar nytta med nöje, och är väldigt uppskattad.

– Att kunna simma är en livsviktig kunskap och det ska inte vara dyrt eller svårt för barn att lära sig simma, säger Christoffer och fortsätter:

– Vi är väldigt stolta över att, tillsammans med dig som är kund hos oss, vara med och förverkliga aktiviteter som dessa. Det blir ett direkt sätt att ge tillbaka och värna om våra barn och unga.

Barn deltar i simskola

Vi på banken tar också många egna initiativ. Bland annat arrangerar vi resor till Riksdagens Demokrativerkstad för alla Västerviks högstadieelever.

– Demokratiresan är ett projekt som bygger på våra grundvärderingar: värna om demokratin, utbildning och kunskap. I demokrativerkstaden får eleverna bland annat vara med i ett rollspel som ledamöter i riksdagen och genom upplevelsebaserat lärande får de ökad förståelse och inblick i hur Sverige styrs, förklarar Christoffer.

Ungdomar på väg in till Demokrativerkstaden

Sedan 2012 har banken också arbetat med feriepraktik, ett sommarprojekt som görs i samarbete med Västerviks kommun och syftar till att ge unga värdefulla arbetslivserfarenheter och insikter i arbetslivet. Här får också arbetsgivare möjlighet att träffa och lära känna ungdomarna och praktikplatserna resulterar ofta i framtida arbetsplatser.

– Feriepraktik är en bra väg in i arbetslivet. Utöver att lära sig om det man arbetar inom får man chans att knyta nya kontakter, ett bättre CV och förhoppningsvis referenser för framtida jobbsökande, förklarar Christoffer.