Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Om oss
Hållbarhet och hållbarhetsarbete
Om Tjustbygdens Sparbank

Hur kan jag finansiera mitt bostadsbygge?

Women planning trip with map on wooden table.

För att kunna förverkliga din bostadsdröm behöver du dels köpa en tomt och sen betala för husbygget. Vi hjälper till med finansieringen genom att erbjuda byggnadslån och tomtlån på upp till 85% av tomtens/bostadens värde. Resterande 15%, som kallas för kontantinsats, finansierar du med sparande pengar.

Hur gör jag när jag ska köpa tomt?

När du hittat en tomt och skrivit kontrakt betalar du en handpenning på 10% av tomtpriset, denna kostnad kan du ta från ditt sparade kapital. Läs mer om hur du kommer igång med ditt sparande till höger.

När du får tillträde till tomten och det är dags att betala resterande del av tomtpriset ansöker du om ett tomtlån hos oss.

Hur fungerar lånet under tiden jag bygger?

När det är dags att börja bygga ansöker du om ett byggnadslån. Alla fakturor för bostadsbygget skickar du till oss på banken som hjälper dig att betala dessa. 

Vad ska jag förbereda innan jag ansöker?

För att banken ska kunna ta beslut om Byggnadslån behöver du skicka in bygglov, produktionskostnadskalkyl, startbesked, lyftplan, ritningar/teknisk beskrivning, förhandsvärdering av mäklare, och försäkringsuppgifter till oss.

Vad händer när bostaden är färdig?

När bygget är klart är det dags för en slutbesiktning och värdering av mäklare. Efter det sker en slutplacering av lånen och din rådgivare ger dig råd och vägledning kring räntebindningstider, amortering och dylikt (undrar du vad dessa termer betyder? Läs mer i vår ordlista).

Kom igång med ett sparande

Rådgivare Gunilla Kaarle- Gustavsson och Sarah Kattar samtalar

För att kunna finansiera bostadsbygget är det viktigt att du kommer igång med ett sparande. Ju mindre lån du behöver ta desto lägre månadskostnad kommer du få.

Ett tips är att sätta en automatisk överföring varje månad från ditt lönekonto. Då vet du att sparandet sker automatiskt. Ska du ha pengarna inom en snar framtid, för exempelvis ett bostadsköp, är det bra att spara på ett e-sparkonto. Då kommer du åt pengarna direkt när det är dags att använda dem.

Glöm inte att buffertspara
Om du bara ska göra en enda sak för din ekonomi så är det att skaffa en buffert. Ett bra riktmärke är att spara ihop till en buffert på ungefär två månadslöner efter skatt. Skulle exempelvis diskmaskinen gå sönder eller en lite dyrare tandläkarräkning komma någon månad, då är du säker på att din ekonomi klarar av det.