Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet
Om oss
Hållbarhet och hållbarhetsarbete
Om Tjustbygdens Sparbank

Vikens

En ny stjärna tänds på strandpromenaden

"Vi tänker oss att det ska vara som ett stort vardagsrum för väldigt blandade åldrar, från 18 till 70 plus. Ett skönt häng dit man kan gå med sina kompisar, eller helt själv, för att testa Fly by dart, shuffle board, spela brädspel och kolla på sport"

Ägarna av Vikens kollar på ritning av nya lokalen

De gamla vännerna John Widerström och Jesper Björkman har de senaste åren spanat efter potentiella lokaler i centrala Västervik där de kan förverkliga sin gemensamma dröm: att öppna ett uteställe där man både kan socialisera, aktivera sig, dricka något gott och få sig en bit att äta. I december 2022 slog de till.

– Vi märkte att Sahara hade öppet mindre och mindre, så när jag var inne på Mocca deli någon gång i höstas nämnde jag för ägaren, Elias Besheri, att vi var intresserade av att göra något. Ett par veckor senare meddelade han att de kunde tänka sig att sälja, förklarar nöjesentreprenören Jesper Björkman, som sedan tidigare driver nattklubben Palladium, krogen Simson och arrangerar Löga beach party i Västervik.

– Det var inget att tveka på. Läget är ett av stans bästa och lokalen passar våra planer perfekt, fortsätter han.

Sagt och gjort. John sa upp sig från sin fasta anställning på Engströms bil för att bli krögare på heltid.

– Det kanske låter lite förhastat, men faktum är att vi har pratat om det här i flera år. Det var egentligen bara en tidsfråga när det skulle bli av, så när chansen dök upp var det ett lätt beslut för mig även om det innebar en viss osäkerhet inkomstmässigt, säger John.

Tanken var att de bara skulle göra några mindre justeringar i lokalen och öppna Vikens den 17 februari. Men så blev det inte.

– Haha, nä, vi var nog lite väl optimistiska. När vi väl började fixa så blev det bara mer och mer saker som vi ville ändra på, så till slut landade vi i en total ombyggnation, vilket kommer att göra att slutresultatet blir så mycket bättre, konstaterar Jesper.

Öppningsdatumet flyttades så småningom fram till den 26 maj, som sedan blev 2 juni, och hantverkarna på plats har ända sedan starten räknat med midsommar…, så den som lever får se.

Ägarna av Vikens pratar med företagsrådgivare Ulrica

Vad har vi att se fram emot på Vikens?

– Vi tänker oss att det ska vara som ett stort vardagsrum för väldigt blandade åldrar, från 18 till 70 plus. Ett skönt häng dit man kan gå med sina kompisar, eller helt själv, för att testa Fly by dart, shuffle board, spela brädspel och kolla på sport, förklarar John, och Jesper fyller i:

– Vi fiskar en hel del, så om det sänds fisketävlingar eller annan sport och vi gör en grej av det så är jag säker på att vi kan locka folk hit även om det är en vanlig onsdag. Vi kommer att lyssna in vad folk vill ha och köra på med lite allt möjligt. Man måste vara flexibel om man ska lyckas med att locka en bred målgrupp.

Så mer nöje än mat och dryck?

– En kombination snarare. Initialt var matbiten en bisak, men vi har varit runt och tittat och smakat och plockat lite här och där för att få ihop ett eget koncept. Det viktiga är att det är bra grejer, så kan man ändra efterhand. Det ska vara enkelt, gott och prisvärt, så att man känner att man kan komma hit och stanna hela kvällen eller som ett förhäng innan man går vidare, säger Jesper.

Ägarna av Vikens kollar på ritning av nya lokalen

Hur har responsen varit från lokala krögarkollegor?

– Mocca Deli, som vi samarbetar med, är såklart positiva, men annars har det inte varit något direkt. Snacket på stan är att man tycker att det är kul att det öppnar något nytt, men jag tror att vissa nog kommer att känna av konkurrensen, och konkurrens är bra. Vi hoppas att det blir positivt för hela utelivet i Västervik. Ingen blir gladare än vi ifall det etablerar sig fler ställen som lockar ut folk, säger John.

Tillsammans utgör de en perfekt kombo där Jesper är den erfarna entreprenören och idésprutan och John den reflekterande rookien. Ett koncept som kommer att ge Västerviks uteliv en ny dimension.

– Både banken och fastighetsägaren har varit helt ofattbart bra hela vägen. Jag har harvat mig fram i ganska många år nu, men det här känns tryggare än något annat jag gjort. Fungerar inte Palladium så är det en stor lokal utan fönster, och med Löga och Simson kan dåligt väder ställa till det, men med det här läget och ett flexibelt koncept kommer vi alltid att vara attraktiva, avslutar Jesper Björkman.