Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Om oss
Hållbarhet och hållbarhetsarbete
Om Tjustbygdens Sparbank

Vad händer när du inte kan bestämma själv? Allt du behöver veta om framtidsfullmakt

Dotter och pappa sitter på ett café och diskuterar Framtidsfullmakt

Om du blir sjuk i framtiden, eller mår dåligt på ett sätt som gör att du inte kan ta hand om dig själv, är en framtidsfullmakt bland det viktigaste du kan ha förberett både för dig själv och för dina närstående. 

Genom att skriva en framtidsfullmakt kan du i förhand bestämma vem som kommer att kunna hjälpa dig om behovet skulle uppstå i framtiden. Personen du utser kommer exempelvis kunna hjälpa dig att sköta dina bankärenden, betala räkningar, ha kontakt med vården med mera.

Vad händer om jag inte har en framtidsfullmakt?

Om dagen kommer då du inte kan ta hand om dig själv, och samtidigt saknar framtidsfullmakt, kan det innebära att det blir svårare för andra att hjälpa dig med dina ärenden. Detta eftersom det inte finns någon formellt utsedd person som har rätt att göra det på dina vägnar. Maka eller make har inte heller automatiskt rätt att hjälpa dig med alla typer av ärenden. 

I sådana situationer kan det bli nödvändigt att ansöka om godmanskap eller förvaltarskap, vilket innebär att en person utses av domstol att fatta beslut och sköta dina ärenden på dina vägnar.

Det kan vara tidskrävande och kostsamt att ansöka om förvaltarskap, och det kan också innebära att du får en förvaltare som du inte hade valt själv.

Skriv din framtidsfullmakt online

Vi på Tjustbygdens Sparbank har nu lanserat möjligheten att skriva juridiska avtal online och få juridisk rådgivning digitalt via Lexly med 20% rabatt. Att skriva en framtidsfullmakt är exempel på en utav tjänsterna du kan nyttja som kund.

Vad kan jag reglera i en framtidsfullmakt?

Framtidsfullmakten kan gälla en eller flera specifika situationer. Vanligtvis kan det handla om följande: 

  • Sköta om bankärenden, tillgångar och lån
  • Betala räkningar, teckna hemförsäkring, ingå abonnemang samt avtal om el och hyra
  • Hjälpa fullmaktsgivaren vid kontakt med vård och myndigheter
  • Frågor om bostad, exempelvis sälja bostaden när det är dags
  • Frågor om social omsorg, exempelvis att ansöka om särskilt boende
  • Ta hand om personliga intressen

Du kan även ange vad som inte får göras. Exempelvis att fullmaktshavaren inte får ge bort något du äger eller köpa en gåva för dina pengar.

Hur skriver man en juridiskt bindande framtidsfullmakt?

Ett smidigt sätt att skriva en framtidsfullmakt är att göra det online via Lexly. Du kan skriva en juridiskt korrekt framtidsfullmakt på bara 15 min. Vill du kan du också få digital hjälp direkt av en jurist. Då får du möjlighet att ställa kompletterande frågor och få svar på de funderingar du har.

Är du kund i Tjustbygdens Sparbank får du alltid 20% rabatt på tjänsterna. Att skriva framtidsfullmakten online kostar då bara 956 kr (ord. 1 195 kr). Vill du säkra din framtid? Kom i gång direkt på: lexly.se/partners/tjustbygdens-sparbank

(Källa: Lexly.se)