Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Om oss
Hållbarhet och hållbarhetsarbete
Om Tjustbygdens Sparbank

Expertråden: Vad krävs för att ett testamente ska vara giltigt?

Äldre par diskuterar testamente

Genom att skriva ett testamente kan du själv bestämma hur arvsordningen ska se ut.

Om man inte skriver ett testamente fördelas ens tillgångar enligt arvsordningen i Ärvdabalken. Förenklat innebär det att familj och släktingar ärver dig. Om inga sådana finns hamnar tillgångarna hos Allmänna arvsfonden.

För sambor som önskar ärva varandra är det helt avgörande att det finns ett testamente. Anledningen är sambor aldrig ärver varandra enligt lag. Det spelar ingen roll hur länge ni varit sambor eller om ni har gemensamma barn.

Om du vill att din sambo ska ärva dig behöver du alltså skriva ett testamente.

Vad krävs för att ett testamente ska vara giltigt?

  • För att testamentet ska vara giltigt måste det vara upprättat i skriftlig form och  undertecknat av dig och två vittnen.
  • Testamentet ska vara undertecknat med namn, ort, datum och personnummer.
  • Vittnena ska vara minst 15 år och ni får inte vara släkt.
  • Vittnena får inte vara mottagare av arv och således nämnas i testamentet.
  • De båda vittnena måste närvara samtidigt när du signerar ditt testamente. De behöver veta att det är ditt testamente som signeras men de behöver inte känna till innehållet.
  • Du bör även ha med en så kallad vittnesmening. Vilket är en formulering där vittnena intygar att testatorn upprättat testamentet vid fullt förstånd.

Få hjälp att skriva ett testamente

Vi på Tjustbygdens Sparbank har nu lanserat möjligheten att skriva juridiska avtal online och få juridisk rådgivning digitalt via Lexly med 20% rabatt. Att skriva testamente är exempel på en utav tjänsterna du kan nyttja som kund.

Kan man bestämma vad som helst i ett testamente?

Endast barn, barnbarn och barnbarnsbarn har alltid rätt att ärva. Det kallas för laglott och utgör hälften av ens kvarlåtenskap. Med andra ord har dina barn rätt att dela på 50 000 kronor om du äger 100 000 kronor vid din bortgång.

Utöver det är du fri att testamentera bort allt du äger till vem eller vilka du vill.

Hur skriver man ett juridiskt korrekt testamente?

Ett smidigt sätt att skriva ett testamente är att göra det online via Lexly. Du kan skriva ett juridiskt korrekt testamente på bara 20 min. Vill du kan du också få digital hjälp direkt av en jurist. Då får du möjlighet att ställa kompletterande frågor och få svar på de funderingar du har.

Testamenten behöver uppfylla vissa krav för att vara giltiga. När du skriver ett testamente online hos Lexly via Sparbanken behöver du bara svara på några frågor så skapas ett juridiskt korrekt testamente åt dig.

Är du kund i Tjustbygdens Sparbank får du alltid 20% rabatt på tjänsterna. Att skriva ett testamente online kostar då bara 1 356 kr (ord. 1 695 kr). Kom i gång direkt på: lexly.se/partners/tjustbygdens-sparbank 

(Källa: Lexly.se)