Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Om oss
Hållbarhet och hållbarhetsarbete
Om Tjustbygdens Sparbank

Vad krävs för att få bolån?

Många drömmer om att kunna köpa en egen bostad. Men det är mycket som vägs in innan man blir beviljad ett bostadslån. Vi benar ut vad som krävs – och hur besluten tas.

Mamma, barn och hund står i köket med jackor på

Du kanske känner igen dig i att surfa runt och drömma om utannonserade bostäder? Då vet du att det ofta finns länkar till olika banker för att se vad du kan få låna. Men i de flesta fall är det inte ett riktigt lånelöfte du får då, utan en indikation om vilken nivå du kan hamna på när du ansöker hos en handläggare. Det kan vara bra att veta innan du börjar buda glatt.

Här kan du med hjälp av vår räknare få en uppskattning på hur mycket du kan få låna och vad det kommer kosta.

Innan du beviljas ett lån får du fylla i uppgifter om din inkomst, vilka utgifter du har, eventuella andra skulder samt visa vilken inkomst du har haft de senaste tre åren. Hur mycket du får låna beror också på om du delar utgifter med någon, om det finns barn med i bilden, vilka tillgångar du har och så vidare.

Så, hur mycket får man låna på sin inkomst?

Vi tar tre exempel! (Och för enkelhets skull blandar vi inte in gamla lån, krediter och liknande. Och detta gäller bostadsrätter)

 • Du är ensamstående utan barn med en inkomst på 28 000 kr/månad.
  Med en sådan inkomst kan du få ett bolån på 1,5 miljoner kronor. Tänk på att du ofta behöver kunna lägga en peng i kontantinsats.
 • Ni är ett par med två barn och en gemensam inkomst på 56 000kr/månad.
  Med en sådan inkomst kan ni få ett bolån på 2,8 miljoner kronor. Tänk på att man ofta behöver kunna lägga en peng i kontantinsats.
 • Du är ensamstående och har två barn och en inkomst på 40 000kr/månad
  Med en sådan inkomst kan du få ett bolån på 2 miljoner kronor. Tänk på att man ofta behöver kunna lägga en peng i kontantinsats.

Att inte bedömas vara kreditvärdig, eller inte få låna de summor man hade hoppats på, kan röra upp mycket känslor. Men allting handlar om att banken vill vara säker på att din ekonomi kommer att gå ihop. Och det handlar inte bara om att kunna betala tillbaka lånet utan också att kunna leva på en rimlig nivå. Det handlar alltså om din ekonomi i första hand och aldrig om hur önskvärd du är som kund.

När du väl har fått ett lånelöfte är det fritt fram att kika runt hos mäklare och börja buda på drömboendet. Och det är nu det svåra, och roliga, börjar! 

Villkor för grönt bolån

Kraven som behöver vara uppfyllda för ett grönt bolån är följande:

 • Antingen har man en bra energiklassificering på sitt hus i energideklarationen. Energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering innebär låg energiförbrukning och då kvalificerar din fastighet för ett grönt bolån. Energideklarationen behöver vara gjord efter första januari 2014.
 • Har man inte en energideklaration finns det andra sätt. Om fastigheten har en miljöcertifiering och till exempel är Svanenmärkt enligt Miljömärkning Sverige, eller är klassat som en guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council, eller är klassad som en ”guld”-fastighet enligt LEED eller ”väldigt bra” enligt BREEAM så kvalificerar det också för ett grönt bolån.
 • Huset kan också vara ett certifierat Passivhus enligt Passive house Institute.

Lycka till!

Räkna på bolån

Räkna ut hur mycket du kan låna och vad det kommer kosta.

Dokument med en grön bock, ett hus

Grönt bolån

För att uppmuntra ett mer miljövänligt boende erbjuder vi ett extra avdrag på 10 räntepunkter på ditt bolån om din bostad uppfyller kriterierna för grönt bolån. Avdraget görs efter du fått din individuella bolåneränta.