Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Om oss
Hållbarhet och hållbarhetsarbete
Om Tjustbygdens Sparbank

Bli energismart: Ta nästa steg för plånboken och miljön

Pia, privatrådgivare i Västervik, sitter vid bankens solceller

(Bild: Pia - Privatrådgivare i Västervik)

Har du koll på din energianvändning. Genom att börja med en enkel energikoll får du tydlig överblick och kan ta nästa steg – oavsett om det är uppvärmning med direktverkande el som behöver bytas ut eller en tilläggsisolering som är mest effektiv.

– Att bestämma sig för att få koll på sin energianvändning är en väldigt god start. Vi rekommenderar att du gör en digital energikoll via vår samarbetspartner hemma.se. Du skriver in alla värden du vet om din bostad, exempelvis storlek, isolering och uppvärmningskälla. Sedan beräknas dessa och du får förslag på vad du kan göra för att energieffektivisera. Är du kund i Tjustbygdens Sparbank så bjuder vi på tjänsten så du kan göra den helt kostnadsfritt, säger Pia Zühlke, privatrådgivare i Västervik. 

När du fått en överblick kan du utifrån förslagen lägga upp en plan, se över vilka olika alternativ som finns och bestämma när i tid det passar att starta projektet. För att finansiera en satsning på förbättrad energianvändning finns möjligheten att ta ett smart energilån. 

Vad är ett energilån?

– Det är ett lån där man använder pengarna för att investera i bättre energikällor. Tidigare hette det solcellslån, men nu ger det fler möjligheter! Många väljer att byta uppvärmningssystem, både för att få ned kostnaderna på sikt och för att det ofta höjer värdet på bostaden, förklarar Pia och fortsätter:

– Energilånet är fristående från fastigheten, vilket betyder att du inte behöver ta ut fler pantbrev för din bostad och stå för kostnaden för dem. Lånet har även en förmånlig ränta.

Att energieffektivisera sin bostad har flera fördelar, oavsett om målet är att investeringen ska betala sig själv eller fyller syften som att göra huset mer klimatsmart. Du kan byta uppvärmningssystem, installera solceller, tilläggsisolera, bygga en laddstation för elbil, byta vitvaror eller byta fönster och dörrar. Det finns en rad åtgärder och lösningar. 

– Många byter från direktverkande el till en annan uppvärmningskälla och det gör jättestor skillnad. Det är en engångsinvestering som ofta betalar sig själv på bara några år i sparade tusenlappar, säger Pia. 

Energitips!
  • Se över din energianvändning och gör en energikoll– kostnadsfritt för dig som kund i Tjustbygdens Sparbank. 
  • Börja med att se över vad som förbrukar mest energi. Ofta är det uppvärmningssystemet, gamla vitvaror eller fönster och dörrar som inte håller tätt – om dessa åtgärdas det kan göra väldigt stor skillnad!
  • Boka in en rådgivning och få hjälp att ta nästa steg mot en mer energieffektiv bostad.
  • Se över olika alternativ och jämför från vem du ska köpa tjänsten eller produkten när du är redo att göra din investering.