Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Om oss
Hållbarhet och hållbarhetsarbete
Om Tjustbygdens Sparbank

Spara och placera

Privatrådgivare Richard i Gamleby

Bild: Richard - Privatrådgivare i Gamleby

Det är aldrig för sent att börja spara och inga summor är för små. När du har en buffert på plats kan du börja spara, placera och investera till dina drömmar eller åt dina barn.

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad och informationsbroschyr finns i Fondlistan.

Börja med bufferten

För att klara oplanerade utgifter är det bra att ha en buffert, gärna två månadslöner.

Starta ett månadssparande

När du har en buffert på plats så är det bra att starta ett månadssparande.

Så får du mer pengar över varje månad

Ungdomsekonom Christoffer

Bild: Christoffer - Ungdomsekonom

Höjd ränta, inflation och lågkonjunktur – det är lätt att känna oro över ekonomin. Hur ska man tänka och vad är det egentligen man behöver hålla koll på? ”Prioritera, planera och se till att ha koll på inkomster och utgifter”, säger Christoffer Olsson, ungdomsekonom på Tjustbygdens Sparbank i Västervik.

Koppla greppet om sparandet

Rådgivare Carl Hamrin ger rådgivning

Bild: Carl - Private Banker

Handen på hjärtat, har du stenkoll på din privatekonomi, eller får du dåligt samvete bara av ovanstående rubrik? Carl, privatrådgivare hos Tjustbygdens sparbank, har kunskaperna och insikterna som får spänningshuvudvärken att flyga all världens väg.

Mamma och två barn sitter ute i trädgården, skrattar och äter glass

Fonder och fondlista

Att spara i fonder är enkelt, oavsett om du är insatt eller nybörjare. I fondlistan hittar du en mängd fonder från många olika fondbolag.

Family and friends having a picnic in the garden

Sparande med hållbarhet i fokus

Visste du att du kan påverka genom ditt sparande, till exempel genom sparande i fonder med särskilda hållbarhetskriterier. Läs mer om hur ditt sparande kan påverka.

Har du redan koll på det här med sparande?

Information om investerarskydd och insättningsgaranti

Värdepapper (på ISK, fondkonto och värdepapperstjänst) omfattas av det statliga investerar­skyddet.

Investerarskyddet ger dig som kontohavare rätt till ersättning om banken går i konkurs och du inte kan få ut dina finansiella instrument (värdepapper). Beloppet är för närvarande högst 250 000 kr. Om du vill ha ersättning ska du senast ett år från dagen för konkursbeslutet vända dig till Riksgälden, som beslutar om och betalar ut ersättningen.

Kontanta medel på bankens konton, ISK och depå omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Du som kontohavare har rätt till ersättning för din sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kr. Utöver det kan du enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till vissa särskilda angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 000 000 kr. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Placera i aktier

Aktier

Hos oss kan du handla aktier till ett av marknadens lägsta courtage.

Aktiellt

Dagliga bolagsanalyser, börskommentarer, aktierekommendationer, förvaltarkommentarer och tips runt pension och privatekonomi.